Srbija druga u Evropi sa najviše potpisnika Pariske deklaracije gradova brzog odgovara na HIV

U okviru konferencije povodom 1. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv side, TOC je organizovao potpisivanje Pariske deklaracije gradova brzog odgovora na HIV. Ovom prilikom 7 lokalnih samouprava, 6 gradova Subotica, Novi Sad, Šabac, Zaječar, Niš i Novi Pazar i beogradska opština Stari grad, pridružile su se gradovima Kragujevcu, Somboru i beogradskoj opštini Zvezdara i broju od pereko 400 gradova u svetu koji su do sada potpisali ovaj značaj dokument. Srbija sada broji 10 potpisnika Pariske deklaracije, koji su se obavezali na ubrzanje nastojanja i napora u borbi protiv HIV/side u svojoj opštini.

Za razliku od prve tri ceremonije potpisivanja koje su organizovane online, potpisivanje Pariske deklaracije od strane još 7 lokalnih samouprava upriličeno je u Beogradu tokom konferencije Nejednakost. AIDS. Pandemija. – DA STAVIMO TAČKU. Parisku deklarasicu predstavnici 7 lokalnih samouprava potpisali su sa izvršnim direktorom Alijanse za javno zdravlje iz Ukrajine dr Andriyem Klepikovim, direktorom TOC-a Goranom Radisavljevićem i predstavnik UNAIDS-a Konstantiom Voytsekhovichem, koji je potpisivanju prisustvovao online.

Svi predstavnici ovih 7 lokalnih samouprava istakli su da je potpisivanje ovog dokumenta značajno za njih, pogotovu što se u njihovim gradovima i opštinama godinama u nazad od strane udruženja građana sprovode preventivne aktivnosti kada je u pitanji HIV i druge polno prenosive infekcije. Takođe, naglasili su da neke od lokalnih samouprava i kroz konkurse već izdvajaju sredstav za realizaciju preventivnih aktivnosti koje realizuju udruženj, kao i to da učestvuju u realizaciji aktivnosti u saradnji sa udruženjima. Takođe, od predstavnika gradova i opština moglo se čuti i da neka od udruženja koja se bave prevencijom HIV-a i side, učestvuju i u radnim grupama za kreiranje planova javnog zdravlja, te da je kroz učešće na tim radnim grupama, kao i kroz učešće na Savetima za zdravlje gradova i opština i došli predlozi da ove lokalne samouprave pristupe poptisivanju Pariske deklaracije gradova brzog odgovora.

Zahvaljujući aktivnostima u okviru #SOS_project i saradnji i radu sa predstavnicima lokalnih samouprava, Srbija je na dospela na 2 mesto u Evropi sa potpisanih 10 Pariskih deklaracija sa gradovima i opština. Na prvom mestu je se Šapanija sa 12, dok se iza Srbije nalazi Portugalija, u kojoj je do sada 8 lokalnih samouprava pristupilo potpisivanju Pariske deklaracije.