Beogradska opština Zvezdara, treći potpisnik Pariske deklaracije u Srbiji

Nakon Sombora i Kragujevca, koji su potpisivanju Pariske deklaracije pristupili u junu mesecu, na red je došla i beogradska opština Zvezdara. U oragnizaciji JAZAS-a i Timočkog omladinskog centra, 17. decembra 2020. godine još jedna lokalna samouprava obavezala se na ubrzanje nastojanja i napora u borbi protiv HIV/side u svojoj opštini.

I ova svečanost potpisivanja 3. po redu Pariske deklaracije u Srbiji, organizovana je online usled globalne pandemije virusa SARS-COV-2. Potpisivanju su pristupili Vladan Jeremić predsednik Gradske opštine Zvezdara, Miloš Stojiljković Ralović dirktor Asocijacije za borbu protiv side – JAZAS, Konstantin Voytsekovich predstavnik UNAIDS-a i Andriy Klepikov izvršni direktor Alijanse za javno zdravlje iz Ukrajine.

Predstavnici UNAIDS-a i Alijanse za javno zdravlje iz Ukrajine, Konstantin Voytsekovich i Andriy Klepikov podržali su napore koje je Gradska opština Zvezdara uložila da u ovo teško vreme prepozna značaj ovakvog događaja i uručili su nagradu predsediku Vladanu Jeremiću za prepoznavanje važnosti kontinuiranih servisa za ključne populacije.

S druge strane predsednik Gradske opštine Zvezdara, gospodin Vladan Jeremić u obraćanju tokom ceremonije istako je: “Prepoznajući Parisku deklaraciju kao mogućnost za prenošenje globalnih ciljeva u lokalne akcione planove, kao i da radi, ojača i pruži podršku postojećim lokalnim programima i resursima koji se odnose na HIV prevenciju naša opština je donela odluku o potpisivanju deklaracije.” Današnjim činom potpisivanja Gradska opština Zvezdara, kao odgovorna lokalna zajednica, postala je prva beogradska opština koja se prihvatila obaveze ove deklaracije.

Da je ovo istorijski trenutak i to uoči obeležavanja 30 godina postojanja Asocijacije za borbu protiv side JAZAS, istakao je direktor ove organizacije, gospodin Miloš Stojiljković Rolović. On je naglasio je da cilj nije samo potpisivanje deklaracije već sprovođenje iste za dobrobit svih građana i građanki opštine Zvezdara. Svi prisutni su se složili da ovim činom potpisivanja zapravo se započinje sa kontinuiranim aktivnostima u lokalnoj zajednici sa ciljem smanjenja prenošenja HIV infekcije i sprovođenja ciljeva Pariske deklaracije.

Takođe, prisutnima se obratio i direktor Timočkog Omladinskog Centra, gospodin Goran Radisavljević, organizacije koja u Srbiji sprovodi internacionalni SOS projekat u okviru koga je i došlo do današnjeg potpisivanja. On je istaka da lokalne samouprave imaju ključnu ulogu u radu sa mladima u riziku i da briga o građanima i građankama ne treba da ide samo sa nacionalnog već i sa lokalnog nivoa što je ova opština i učinila.

Potpisivanje Pariske deklaracije projektna je aktivnosti u okviru #SOS_project koji u Srbiji realizuje Timočki Omladinski Centar u partnerstvu sa Asocijacijom Duga iz Šapca, Udruženjem Prevent iz Novog Sada i Udruženjem JAZAS iz Beograda, a uz podršku Alijanse za javno zdravlje iz Ukrajine i Globalnog fonda.

Fotografije sa današnjeg događaja možete pronaći u odeljku Galerija slika.