Saopštenje za medije – 1. decembar Svetski dan borbe protiv side 2020

Od ključne važnosti je da svi koji su imali rizične kontakte što pre saznaju svoj HIV status testirajući se, uprkos situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa. Takođe, izuzetno je važno da oboleli od HIV-a i osobe u riziku od infekcije nastave da kroz postojeće i nove programe dobijaju svu podršku koja im je neophodna: od savetovanja, unapređenja lečenja, dostupnosti nege i borbe protiv stigmatizacije, saopštavaju udruženja posvećena zaštiti osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om i prevenciji HIV-a povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Globalna solidarnost, zajednička odgovornost”.

Udruženja podsećaju da je u borbi protiv HIV-а učinjen veliki napredak, ali da borba još uvek nije gotova, te da je neophodno dalje unapređenje dostupnosti najefikasnijih terapija i širenje svesti o važnosti ranog otkrivanja HIV statusa. Ono što posebno zabrinjava je dalja stigmatizacija obolelih od HIV-a ne samo od strane dela zajednice već i kroz zakonodavne akte, zatim propise i regulative pojedinih institucija, kao i u radu zdravstvenih radnika zbog kojih su HIV pozitivne osobe i dalje diskriminisane.

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitiom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om i Timočki Omladinski Centar žele i ovog 1. decembra na, Svetski dan borbe protiv AIDS-a da pozovu što više ljudi da se testira na HIV i da tako provere svoje zdravlje. Želimo da podsetimo da se jedino testiranjem može otkriti eventualno prisustvo HIV-a u organizmu. Kada je u pitanju ova infekcija izuzetno je važno da se ona otkrije na vreme i da se odmah počne sa lečenjem i upotrebom terapije kako bi se očuvalo zdravlje, a ukoliko je već narušeno da bi se stabilizovalo.

Besplatna i poverljiva testiranja
Povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS-a (1st December – World AIDS Day) USOP će sa zajedno svojim partnerima organizovati besplatno, dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Subotici i Zaječaru.

Testiranje u Zaječaru biče moguće u prostorijama TOC-a ove nedelje od srede do petka, 2-4.decembra 2020. godine, u periodu od 18 do 20h. Za više info i zakazivanje termina za besplatno, poverljivo, dobrovoljno savetovanje i testiranje možete kontaktirati broj 062 467 867.

Trogodišnji program Održivosti servisa – SOS projekat

Timočki Omladinski Centar – TOC  u partenstvu sa „Alijansom za javno zdravlje“ iz Ukrajine realizuje trogodišnji program za Održivost servisa ključnih populacija u Srbiji – SOS Projekat (2019-21). U Republici Srbiji će tokom 33 meseca TOC uz podršku Ministarstva zdravlja i učesnika u projektu realizovati aktivnosti za održivost servisa ključnih populacija, odnosno populacija pod povećanim rizikom od HIV/AIDS-a. Kada je lokalni nivo u pitanju, projektom se predviđa  organizovanje sastanaka sa donosiocima odluka, uključivanje gradova  u Parisku deklaraciju,  analiza normativnog i strateškog okvira na lokalnom nivou, razvoju i održivosti usluga namenjenih ključnim populacijama u brzom odgovoru na HIV/AIDS.

Očekivani rezultati SOS projekta su: povećanje izdvajanja iz nacionalnih, regionalnih i lokalnih budžeta za finansiranje programa za prevenciju HIV/AIDS i ključne populacije; optimizacije šema za nabavku ARV terapije i povećanje od 45% osoba koje će znati svoj HIV status u ključnim populacijama.

Na kraju, još jednom glasno i jasno naglašavamo da su podrška osobama koje žive sa HIV-om i AIDS-om, stvaranje uslova za život bez stigme i diskriminacije, prevencija HIV-a odnosno testiranje i savetovanje naročito u i kod populacija koje su u povećanom riziku za dobijanje infekcije, kao i kontinuirana i kvalitetna edukacija glavni preduslovi za uspešnu kontrolu HIV-a i AIDS-a i mogu dovesti do zaustavljanja infekcije u skorijoj budućnosti, što jeste globalno postavljen cilj u domenu održivog razvoja do 2030. godine.

Saopštenje u celosti možete naći i preuzeti na ovom linku