Forum liderstva gradova u oblasti zdravstvene zaštite održan u Kijevu

Alijansa za javno zdravlje Ukrajine, organizovala je 6. decembra u Kijevu Forum liderstva gradova u oblasti zdravstvene zaštite sa fokusom na sprečavanje AIDS-a i Tuberkuloze u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji. Pristunima se na Forumu obratio i Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, koji je takođe i lekar, ali i nekadašnji svetski šampion u boksu. On je u ime domaćina, grada Kijeva svečano i otvorio pomenuti forum.

Glavan tema Foruma bilo je kako dostići bez AIDS-a i tuberkuloze u brzorastućim gradovima. Cilj foruma bio je na razmeni iskustava i uključivanje gradova Istočne Evrope i Srednje Azije (EECA) u međunarodni pokret gradonačelnika za okončanje ovih epidemija.

Tokom foruma govornici na forumu su pričali o finansiranju programa i troškovima spašavanja života ljudi, o napretku regiona u kontekstu borbe protiv epidemije AIDS-a i TB-a. Takođe, predstavljena su i nova dostignuća u lečenju i tretmanima ovih bolesti, koje su se pokazale efikasnim, uključujući nove tehnologije i moderne pristupe. Gradonačelnici gradova, rukovodioci međunarodnih agencija i globalnih inicijativa, vođe javnog mnenja i najbolji eksperti organizacija civilnog društva koji predstavljaju više od 25 zemalja sveta dali su odgovore na glavna pitanja: zašto gradovi igraju važnu ulogu u globalnom prevazilaženju epidemije AIDS-a i TBC-a i koje efikasne strategije postoje za ubrzanje ovih mera.

Na forumu je, predvođena Timočkim Omladinskim Centrom, i delegacija iz Srbije koju čine predstavnici Udruženja Prevent iz Novog Sada, Omladine JAZAS-a Novi Sad, Udruženja DUGA iz Šapca, kao i predstavnici GU Sombor, Šabac, Kragujevac i Prokuplje.